Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

5 λόγοι που ο σκύλος σας δακρύζει

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως οι σκύλοι δακρύζουν, αλλά δεν ξέρετε γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό, εδώ στο Ilovedogs έχουμε ακούσει αρκετές γνώμες από διάφορους κατά καιρούς ιδιοκτήτες σκύλων για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει , τι όμως πραγματικά ισχύει.?

Για αρχή όμως θα αποκλείσουμε την άποψη που θέλει τους σκύλους να κλαίνε για συναισθηματικούς λόγους, οι σκύλοι δεν μπορούν να δακρύσουν επειδή νιώθουν άσχημα ψυχολογικά όπως εμείς. Αυτό που τα κάνει να δακρύζουν είναι άλλοι λόγοι τους οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω.

Αν λοιπόν αντιληφθείτε πως ο σκύλος σας έχει έχει δακρυσμένα μάτια τότε πολύ πιθανόν να χρειάζεται να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας καθώς θα πρέπει να εξεταστεί. Βέβαια τα δάκρυα στα μάτια των σκύλων δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς λόγους, για αυτό και εμείς θα σας αναφέρουμε μερικούς αμέσως τώρα:

  1. Νούμερο ένας λόγος που μπορεί να δημιουργεί δάκρυα στα μάτια του σκύλου μας δεν είναι άλλες από τις γνωστές αλλεργίες, όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους έτσι και με τους σκύλους, άνοιξη, σκόνη αλλά και ακόμα συστατικά τροφίμων μπορεί να είναι οι αιτίες που ένας σκύλος μπορεί να έχει αυτή την αλλεργική αντίδραση των δακρύων.
  2. Δεύτερη αιτία στην σειρά είναι η μόλυνση, αν παρατηρήσετε την γύρω περιοχή των ματιών πρησμένη αλλά και δάκρυα τα οποία έχουν ερυθρό ή κιτρινωπό χρώμα τότε αυτά είναι μερικά από τα πρώτα συμπτώματα μολυσμένων ματιών. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί παρέμβαση κτηνιάτρου έτσι ώστε να χορηγηθεί αγωγή.
  3. Κόκκοι σκόνης, και αυτή η αιτία δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας καθώς είναι ένα συχνό φαινόμενο που διαφέρει από τα προηγούμενα δυο, διότι είναι ένα παροδικό και τα δάκρυα σταματούν ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
  4. Τέταρτη αιτία δακρύων έχουμε μια πιο σοβαρή περίπτωση, αυτή του γδαρμένου κερατοειδή συνήθως συμβαίνει σε σκύλους οι οποίοι είναι αρκετοί δραστήριοι και κατά λάθος έχουν τραυματίσει τον κερατοειδή του ματιού τους. Συμπτώματα για να καταλάβετε πως κάτι πάει στραβά είναι πως ο σκύλος σας ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια του αλλά και προσπαθεί με τα πόδια του να ακουμπήσει το μάτι του, τότε σίγουρα η επίσκεψη στον κτηνίατρο σας είναι αναγκαία.
  5. Πέμπτο και τελευταίο στην λίστα μας έχουμε επίσης μια σοβαρή αιτία αυτή των φραγμένων αγωγών των δακρύων μια ασθένεια η οποία ονομάζεται επιφόρα . Αν οι αγωγοί των ματιών του σκύλου σας έχουν μπλοκαριστεί τότε υπάρχει πιθανότητα τα δάκρυα να αρχίσουν να ρέουν. Μην αφήσετε τον σκύλο σας για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς κτηνιατρική επίβλεψη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν όπως με ερεθισμούς στο δέρμα ή με κοκκινωπές εκκρίσεις γύρω από τα μάτια. Σε καμία περίπτωση μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για την άμεση εξέταση του σκύλου σας.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε δάκρυα και μερικά από τα συμπτώματα που προαναφέραμε στα μάτια του σκύλου σας μην αδιαφορήσετε καθώς αυτές είναι μερικές σοβαρές ενδείξεις οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από κτηνίατρο ώστε και αυτός με την σειρά του να χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση τους.