Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Άνοιξη, αλλεργίες και ο σκύλος μου

Έφτασε η άνοιξη και σιγά σιγά και το καλοκαιράκι, μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να χαιρόμαστε με αυτό το γεγονός υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που αυτή η περίοδος είναι το μαρτύριο τους, καθώς η ανθοφορία των δέντρων, των λουλουδιών αλλά και η δραστηριότητα των εντόμων και των παρασίτων είναι σε έξαρση.

Βέβαια οι αλλεργίες δεν κάνουν εξαιρέσεις σε ανθρώπους και κατοικίδια, αλλά βλέπουμε συχνά πως και οι σκύλοι μας είναι επιρρεπείς σε συμπτώματα αλλεργίας όπως δερματικά εξανθήματα, κνησμό, καταρροή, φτέρνισμα αλλά και δακρύρροια.

Αυτά που συνήθως επηρεάζουν κάνοντας μας να νιώσουμε όλα αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι η γύρη από τα φυτά, λουλούδια του αγρού, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, τα λεύκα και πολλά άλλα, θα μπορούσαμε να πούμε χιλιάδες. Η άνοιξη και γενικά το καλοκαίρι μας επιτρέπει να βγαίνουμε πιο συχνά εκτός σπιτιού για περίπατο με τον σκύλο μας ή και ακόμα να καθίσουμε στην αυλή μας απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι ενός όμορφου καλοκαιρινού απογεύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθεται ο σκύλος μας πιο συχνά σε αυτά τα αλλεργιογόνα φυτά.

Τι να προσέξουμε..?

  • Δώστε προσοχή λοιπόν στα φυτά που ενδεχομένως έχετε στην αυλή σας.
  • Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν γκαζόν φροντίστε να το κουρεύετε κοντό και να μαζεύετε σχολαστικά το κουρεμένο.
  • Κρατείστε τον σκύλο σας μακρυά από πάρκα, χωράφια που συχνά έχουν λουλούδια και δέντρα ώστε να αποφύγετε την γύρη.
  • Να πλένετε τα πέλματα του σκύλου σας κάθε φορά που είναι να μπει μέσα σε αυτό.
  • Και τέλος φροντίστε να κάνετε στον σκύλο σας την καθιερωμένη ετήσια αντιπαρασιτική αγωγή πριν την άνοιξη.

Συχνά πολλοί νομίζουν πως οι αλλεργίες κρύβονται μόνο εκεί έξω, κάνουν λάθος βέβαια καθώς μάλλον δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν και τα οικιακά αλλεργιογόνα που συχνά αυτά ευθύνονται για πολλά από τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Τα ακάρεα η σκόνη αλλά και οι τρίχες ανήκουν στην κατηγορία των οικιακών αλλεργιογόνων, φροντίστε λοιπόν να καθαρίζετε το σπίτι συχνά από τρίχες και σκόνη έτσι ώστε εσείς και ο σκύλος σας να ζείτε σε ένα υγιές περιβάλλον, όσο για τα ακάρεα μια φυσική ασπίδα ενάντια σε αυτά είναι ο ήλιος, απλώστε χαλάκια, κουβερτούλες που τυχόν μπορεί να έχει ο σκύλος σας και αφήστε τον ήλιο να κάνει την δουλειά του.

Να είστε παρατηρητικοί με ότι αφορά τον σκύλο σας στον χώρο που ζει καθώς πολλά αντικείμενα μπορεί να του προκαλούν αλλεργία, να προσέχετε τον χώρο της βόλτας του, τον χώρο που κοιμάται αλλά ακόμη και την διατροφή του. Όλα αυτά θα σας φανούν χρήσιμα αν τυχόν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα έτσι να μπορείτε να δώσετε ακριβή στοιχεία στον κτηνίατρο σας.