Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Γιατί δεν πρέπει να ταΐζω τον σκύλο μου κόκαλα

Όλοι μας σίγουρα έχουμε δει ταινίες, κινούμενα σχέδια αλλά και κάποια στιγμιότυπα σε διαφημίσεις που θέλουν τα σκυλιά να λατρεύουν τα κόκαλα αλλά και να κάνουν τα πάντα για αυτά για να τα αποκτήσουν. Αν σας λέγαμε πως αυτή είναι μια λανθασμένη διαδεδομένη αντίληψη που κυριαρχεί τι θα μας λέγατε..? Θα σας εξηγήσουμε ευθείς αμέσως και τους λόγους που θέλουν τα κόκαλα να γίνονται άκρως επικίνδυνα και θανατηφόρα για την υγεία των σκύλων μας.

Για όσους νομίζουν πως τα κόκαλα είναι μια καλή τροφή αλλά έχουν και την απορία ότι αφού τόσο καιρό ο σκύλος τους τρώει κόκαλα και δεν έχει πάθει τίποτα, και δεν χρειάζεται να εξαλείψουν αυτή την συνήθεια, θα αναφέρουμε λοιπόν παρακάτω τους λόγους τους οποίους θα τους κάνουν την επόμενη φορά να το σκεφτούν πολύ περισσότερο προτού δώσουν για γεύμα στον σκύλο τους κόκαλα. Να θυμάστε λοιπόν πως το κακό συμβαίνει μια φορά.
Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα που χρειάζεται να ξέρει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, όπως όλοι γνωρίζουμε τα περισσότερα κόκαλα είναι πολύ σκληρά και πολλές φορές μέχρι και τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά δυσκολεύονται πραγματικά να τα σπάσουν. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα εάν έχουμε έναν λαίμαργο σκύλο να καταπιεί ολόκληρα κομμάτια κόκαλα χωρίς να τα μασήσει, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ούλα και οισοφάγο, σε αυτήν τη περίπτωση χρήζει άμεσα κτηνιατρικής περίθαλψης.

Άλλη περίπτωση που έχει συναντηθεί και καταγραφεί σε κτηνιατρικά ιατρεία είναι κόκολα τα οποία έχουν φρακάρει στην κυριολεξία στο λαιμό του σκύλου προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία καθώς το κόκαλο είχε αιχμηρές άκρες. Βέβαια αυτή ήταν μια περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ήταν τυχερός διότι ο σκύλος είχε εμφανή σημάδια ενόχλησης, υπάρχει όμως και περιστατικό στο οποίο ο σκύλος είχε κολλημένο κόκαλο στον λαιμό του αλλά δεν έδειχνε να ενοχλείτε με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά. Η διαδικασία για αφαίρεση του ξένου σώματος από τον λαιμό του είναι επίπονη για τον σκύλο μας καθώς χρειάζεται νάρκωση.

Πολλοί μπορεί να νομίζουν πως δεν είναι όλα τα κόκαλα έτσι και ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, σας λέμε λοιπόν πως είτε κόκαλα μπριζόλας είτε κόκαλα από κοτόπουλο είναι το ίδιο επικίνδυνα και θανατηφόρα. Αν γνωρίζατε πως τα κόκαλα από κοτόπουλο είναι από τα πιο επικίνδυνα δεν θα του ξανά δίνατε, διότι το κοτόπουλο έχει πολύ μικρά σε μέγεθος κόκαλα αλλά και σπάνε εύκολα τραυματίζοντας έτσι λαιμό, στομάχι αλλά ακόμη και έντερα.

Ilove dogs warning: Μην του δίνετε κόκαλα τα οποία μπορεί να τα έχει για παιχνίδι, καθώς κινδυνεύει από δηλητηρίαση, τα κόκαλα ύστερα από 2 μέρες χαλάνε με φυσικό επακόλουθο ο σκύλος μας να τραφεί εκτός από κόκαλο, μύκητες και βακτήρια.

Συμπτώματα για να καταλάβουμε πως ο σκύλος μας έχει τραυματιστεί από κόκαλο.

  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
  • Δυσκολεύεται να αφοδεύσει
  • Διάρροια με αίμα
  • Προσπαθεί να ξύσει το στόμα του με τις πατούσες του
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
  • Εμετός

Αν θέλετε να χαρίσετε ένα κόκαλο στον σκύλο σας κάντε με ένα το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για σκυλιά, υπάρχουν σε κτηνιατρεία αλλά και σε pet shop πλαστικά αλλά και τεχνητά τα οποία λιώνουν με το μασούλημα κάνοντας καλό ακόμη και στα δόντια.