Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Γιατί να στειρώσω το σκύλο μου;

Σήμερα λοιπόν θα αναλύσουμε το θέμα Στείρωση για αυτούς που θέλουν να έχουν γνώση επί του θέματος το παρακάτω άρθρο αναφέρει όλα αυτά που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που σκέφτεται να στειρώσει τον σκύλο του.

Ας αρχίσουμε λοιπόν γράφοντας επιγραμματικά τους λόγους τους οποίους κάποιος κάνει στείρωση στον σκύλο του.

  1. Για την μείωση της επιθετικότητας. (σταματάει το 60% των στειρωμένων σκύλων)
  2. Μείωση οριοθέτησης του χώρου με ούρα (σταματάει το 50% των στειρωμένων σκύλων).
  3. Για προστασία παθήσεων όπως υπερπλασία, προστατίτιδα κ.α
  4. Μείωση των τάσεων φυγής προς ανεύρεση θηλυκού.
  5. Πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με κάποιο αδέσποτο μη στειρωμένο θηλυκό, με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Για να στειρώσουμε έναν αρσενικό σκύλο θα πρέπει να έχει παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, συνήθως γίνεται στην ηλικία των 6 μηνών χωρίς όμως αυτό να μας περιορίζει καθώς μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Πολλοί όμως έχουν την εύλογη απορία να μάθουν εάν ο σκύλος τους θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του ύστερα από την στείρωση. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζεται πως η στείρωση έχει να κάνει μόνο με τις ορμόνες οι οποίες παράγονται από τους όρχεις συνεπώς αλλάζει μόνο η σεξουαλική συμπεριφορά και όχι η συνολική του διάθεση για παιχνίδι, κοινωνικότητα και φιλικότητα.

Πώς γίνεται όμως η στείρωση.?

Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  1. Προεγχειρητική κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί αν μπορεί ο σκύλος να υποβληθεί σε αναισθησία έτσι ώστε να χειρουργηθεί με ασφάλεια.
  2. Διακοπή φαγητού για 10 ώρες και 1 με 2 ώρες στέρηση νερού πριν την επέμβαση.
  3. Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όρχεων ύστερα από μια μικρή τομή μπροστά από το οσχέο .
  4. Χορήγηση προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονου και αντιβιοτικού και νοσηλεία για μια μέρα.
  5. Τέλος εξέταση στον κτηνίατρο μας την 3 και 10 μέρα μετά την επέμβαση.

Αφού πάρετε τον σκύλο σπίτι σας θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βήματα τα οποία θα σας εξηγήσει ο κτηνίατρος σας έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή πορεία. Εάν το σκέφτεστε και είστε ακόμα σε δίλημμα το καλύτερο δυνατόν που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να τον συμβουλευτείτε .