Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Γιατί τα σκυλιά αναστενάζουν και χασμουριούνται

Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι οι σκύλοι εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους αποκλειστικά με το γάβγισμα, αλλά το γάβγισμα, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό εκφραστικό τους μέσο. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, παράγουμε διαφορετικούς ήχους που εκφράζουν αυτά που νιώθουμε, δύο κοινά μας χαρακτηριστικά είναι ο αναστεναγμός και το χασμουρητό.

Ο αναστεναγμός του σκύλου μοιάζει σαν μια βαθιά εισπνοή και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν ο σκύλος μας αναστενάζει, νιώθει την ανάγκη να μας επικοινωνήσει αυτό που αισθάνεται.

Ικανοποίηση
Ο σκύλος μπορεί να αναστενάζει για να εκφράσει την ικανοποίηση του, συνήθως όταν συμβαίνει αυτό, το ζώο βρίσκεται ξαπλωμένο και χαλαρώνει. Οι σκύλοι πολλές φορές αναστενάζουν από ικανοποίηση όταν ξεκουράζονται ή κοιμούνται κοντά στον άνθρωπό τους. Μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα αν ο σκύλος μας αναστενάζει από ικανοποίηση, το πρόσωπό του είναι ήρεμο, τα μάτια του μισόκλειστα και τα αυτιά του σε χαλαρή θέση.

Αγανάκτηση
Ο αναστεναγμός μπορεί να είναι και ένας τρόπος ο σκύλος να μας δείξει τη δυσαρέσκεια του, τη στιγμή ας πούμε που τελειώνει το παιχνίδι αλλά εκείνο θέλει κι άλλο! O αναστεναγμός που δηλώνει αγανάκτηση συνοδεύεται από: γουρλωμένα μάτια, όρθια στάση, τεντωμένα αυτιά.

Αδιαθεσία
Ο αναστεναγμός μπορεί να μας πει αν ο σκύλος μας νιώθει χαρούμενος, χαλαρός, δυσαρεστημένος, σπανιότερα όμως ο αναστεναγμός μπορεί να είναι ανησυχητικός για την υγεία του ζώου. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ώστε να προβλέπουμε εγκαίρως τυχόν αδιαθεσία και να απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο.
Όταν ο αναστεναγμός συνοδεύεται από μούγκρισμα και γκρίνια, σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί κάπου να έχει ενόχληση ή να πονάει. Αν ο αναστεναγμός συνοδεύεται από ένα ελαφρύ σφύριγμα μπορεί ο σκύλος μας να έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση καλούμε άμεσα τον γιατρό ώστε να πραγματοποιήσει τον ανάλογο κτηνιατρικό έλεγχο.
Το χασμουρητό, όπως και ο αναστεναγμός, είναι ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό ανθρώπων και σκύλων. Για να εντοπίζουμε τι θέλει να μας πει ο σκύλος μας, κάθε φορά που χασμουριέται θα πρέπει να παρατηρούμε και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται.

Νύστα
Το πιο απλό και προφανές είναι ότι ο σκύλος χασμουριέται γιατί νυστάζει. Συνήθως μετά από μια μακριά βόλτα, ζωηρό παιχνίδι στο πάρκο, έντονη άσκηση ή χοροπηδητά μέσα στο σπίτι, ο σκύλος μας χασμουριέται από κούραση. Το καταλαβαίνουμε άλλωστε και από τον τρόπο που κουλουριάζεται στο κρεβάτι του έτοιμος να ρίξει έναν υπνάκο.

Άγχος
Οι περισσότεροι εκπαιδευτές και συμπεριφοριστές σκύλων μας συμβουλεύουν να δίνουμε προσοχή για τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας είναι αγχωμένος, και ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι το χασμουρητό.
Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας αισθανθεί ότι ο άνθρωπός του είναι δυσαρεστημένος μαζί του ή ετοιμάζεται να τον τιμωρήσει θα χασμουρηθεί, το ίδιο και όταν βγει για βόλτα κι ο ιδιοκτήτης του έχει πιάσει την κουβέντα με τον γείτονα αναγκάζοντας τον να περιμένει ακίνητος για ώρα, πράγμα καθόλου εύκολο για έναν σκύλο!

Aδιαφορία
Πολλές φορές, αν ο σκύλος έρθει αντιμέτωπος με ένα επιθετικό σκυλί μπορεί, αντί να ορμήσει στη μάχη απλά, να χασμουρηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος δηλώνει υποταγή αντιθέτως, δείχνει σημάδια αδιαφορίας. Με το χασμουρητό ο σκύλος δηλώνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να διαπληκτιστεί, κοινώς δεν θέλει μπελάδες! Το χασμουρητό κάποιες φορές είναι και ένδειξη υπεροχής, αν ο σκύλος μας αντιληφθεί ότι κάποιος σκύλος ή άνθρωπος φοβάται, θα χασμουρηθεί προκειμένου να δείξει την αδιαφορία του και να «ηρεμήσει τα πνεύματα».

Διασύνδεση
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να χασμουριέται, ακόμη κι αν τον βλέπουμε σε φωτογραφία. Αυτό συμβαίνει και στους σκύλους. Δεν είναι απίθανο να κολλήσουμε τον σκύλο μας χασμουρητό, και θα το καταλάβουμε αν χασμουρηθεί αμέσως μετά από εμάς. Τα σκυλιά μας είναι βαθιά συνδεμένα με τους δικούς τους ανθρώπους κι αυτό φαίνεται!

Το απλό χασμουρητό είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Αν όμως το χασμουρητό είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο υπάρχει περίπτωση το σκυλί να αισθάνεται δυσφορία. Aν βρίσκεστε κάπου που μπορεί να του προκαλεί άγχος, απομακρύνετε το ζώο χωρίς πανικό. Αν το σκυλί εκδηλώνει συνεχές άγχος χρειάζεται να δείτε τι είναι αυτό που το ενοχλεί, μήπως για παράδειγμα βιώνει άγχος αποχωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε ανησυχητικά συχνό και επαναλαμβανόμενο χασμουρητό καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.