Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Ποιές τροφές απαγορεύεται να δώσω στον σκύλο μου

Εμείς στο Ilove dogs εξελισσόμαστε συνεχώς και αποκτούμε γνώσεις μέσα από την χρόνια εμπειρία μας στην φύλαξη σκύλων, για αυτό σήμερα θα μοιραστούμε μερικές μαζί σας, ώστε να γνωρίζετε και εσείς τι μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει τον σκύλο σας. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα συχνό φαινόμενο που αρκετοί από εμάς το κάνουν, όπως το να δίνουμε διάφορες λιχουδιές στον σκύλο μας.

Ίσως το να δίνουμε λιχουδιές στον σκύλο μας να φαίνεται ένα λογικό φαινόμενο αλλά αν ξέραμε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία του σκύλου μας τότε σίγουρα δεν θα το ξανά κάναμε. Βέβαια αυτό αφορά ιδιοκτήτες σκύλων που συνεχώς ταΐζουν τον σκύλο τους με λιχουδιές όπως σοκολάτες (που ανήκουν στις απαγορευτικές τροφές για τους σκύλους) και μπισκότα ,μια τέτοια πρακτική μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην διατροφή του σκύλου τους και ως συνέπεια αύξηση βάρους αλλά και άλλα προβλήματα υγείας. Το να επιβραβεύουμαι τον σκύλο μας κάποιες φορές με μικρές ποσότητες από αυτές τις λιχουδιές δεν είναι κακό, ίσα- ίσα αυτό ενισχύει τον δεσμό μας μεταξύ μας.

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως αυτές οι λιχουδιές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή της λιχουδιάς που θα επιλέξετε για τον σκύλο σας, καθώς θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τον σωματότυπο του. Αν ο σκύλος σας όμως παρακολουθείτε από κτηνίατρο και ακολουθεί συγκεκριμένο διατροφολόγιο τότε μπορείτε να αφαιρέσετε μια ποσότητα από την καθημερινή του πλήρη διατροφή και να του χαρίσετε μια μικρή λιχουδιά. Όπως βλέπεται η αρχαία έκφραση “Παν μέτρον Άριστον” ισχύει ακόμα και στην διατροφή του σκύλου μας.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι λιχουδιές που θα πρέπει να προσέξουμε αλλά ακόμα και το φαγητό το οποίο του δίνουμε, όπως το ανθρώπινο φαγητό και τα αποφάγια μας, το ωμό κρέας, τα κόκκαλα (Δείτε αναλυτικό άρθρο γιατί δεν πρέπει να ταΐζουμε κόκκαλα τον σκύλο μας εδώ) αλλά ακόμη και δηλητηριώδεις τροφές οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες όπως θα δούμε παρακάτω.

Το ανθρώπινο φαγητό και τα αποφάγια στην διατροφή του σκύλου σας αν το καλό σκεφτείτε θα δείτε πως είναι πέρα για πέρα μια ακατάλληλη διατροφή, διότι το μαγειρεμένο για εσάς φαγητό τις περισσότερες φορές είναι αρκετά αλατισμένο αλλά και υψηλό σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, τα ανόργανα άλατα, τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι επαρκή ώστε να του εξασφαλίσουν ένα άρτιο διατροφολόγιο που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Υπάρχουν βέβαια και κάποια φαγητά που θα χρειαστούν ορισμένες φορές να τους τα μαγειρέψετε, όπως κοτόπουλο με ρύζι ή άσπρο ψάρι με ρύζι, αυτά συνήθως δίνονται κατά την διάρκεια ανάρρωσης από γαστρεντερικές διαταραχές και συστήνονται από αρκετούς κτηνιάτρους.

Δεύτερο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας ωμό κρέας, διότι υπάρχει πιθανότητα να περιέχει βακτήρια δημιουργώντας του έτσι σοβαρές ασθένειες.

Εκτός βέβαια από το ωμό κρέας υπάρχουν ακόμα αρκετές απαγορευτικές τροφές για τον σκύλο σας όπως η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σταφύλι, οι σταφίδες, το σπανάκι αλλά και το παντζάρι κ.α.

ilove dogs Warning: Η σοκολάτα μπορεί να γίνει εξαιρετικά επιβλαβής, και δε θα πρέπει ΠΟΤΕ να τη δίνετε στο σκύλο σας. Μία ποσότητα 85gr σοκολάτας κουβερτούρας μπορεί να σκοτώσει ένα μεσαίου μεγέθους σκύλο

Ilove dog reminder: Θυμηθείτε πως τα λεφτά θα σας αγοράσουν ένα σκύλο, αλλά όχι το κούνημα της ουράς του, για αυτό λοιπόν να το φροντίζετε και να το αγαπάτε!