Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Πόσο καλά ακούνε οι σκύλοι;

Όπως όλοι ξέρουμε οι σκύλοι έχουν έντονες τις αισθήσεις της ακοής και της όσφρησης, εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την ακοή τους και πόσο καλή μπορεί να είναι. Οι σκύλοι σε σύγκριση με τους ανθρώπους μπορούν να ακούσουν υπέρηχους ήχους που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ακούσουμε, παρόλο που στην παιδική μας ηλικία η ακουστική μας ικανότητα φτάνει τους 30.000 κύκλους το δευτερόλεπτο και στην συνέχεια όταν ενηλικιωνόμαστε και μετέπειτα στα 30 μας χρόνια η ακοή μας μειώνεται στους 20.000. Στην περίοδο των γηρατειών έχουμε μια αισθητή κατά πολλή μείωση της ακουστικής μας ικανότητας στους 12.000 κύκλους.

Σύμφωνα με έρευνες η ακουστικότητα των σκύλων υπερβαίνει κατά πολλή την ανθρώπινη και καταμετράτε στον αριθμό των 80.000 έως και 100.000 κύκλους. Η οξυμένη αυτή αίσθηση της ακοής τους είναι οι κληρονομιά των σκύλων στους αιώνες καθώς με αυτή κατάφερναν να επιβιώσουν εντοπίζοντας το θήραμα τους. Η ευαίσθητη ακοή των σκύλων την σημερινή εποχή εντυπωσιάζει καθώς μπορούν να καταλάβουν πότε έρχεται το αφεντικό τους στο σπίτι ακούγοντας τον θόρυβο της μηχανής του αυτοκινήτου πριν καν εμείς τον ακούσουμε.

Η ακοή των σκύλων από ότι καταλαβαίνετε είναι πολύ ευαίσθητη καθώς μπορούν να αντιληφθούν ήχους σε μεγαλύτερη απόσταση και σε μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων από ότι ο άνθρωπος. Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ενώ κάθεστε στον καναπέ και χαλαρώνετε μαζί με τον σκύλο σας, ξαφνικά να σηκώνεται και να αρχίζει το γάβγισμα αλλά δεν καταλαβαίνετε στην αρχή τον λόγο, λίγο λεπτά αργότερα συνειδητοποιείται πως κάποιος χτυπά την πόρτα σας. Εδώ καταλαβαίνουμε πως η ακοή των σκύλων είναι σαφώς ανώτερη από αυτή του ανθρώπου διότι μπορεί να συλλάβει απόηχους και υπερήχους σε 6 εκατοστά του δευτερολέπτου, αυτό το γεγονός τους καθιστά τους απόλυτους και εξυπνότερους φύλακες.

Οι σκύλοι σε αντίθεση με εμάς γεννιούνται κουφοί τις πρώτες μέρες, ύστερα από 2 εβδομάδες αρχίζουν να ακούν ήχους και στις 3 εβδομάδες μπορούν να ακούν πλέον πλήρως. Στην περίοδο των γηρατειών του σκύλου σας θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη πραγματικότητα αυτή της κώφωσης, σε αυτή την φάση ο σκύλος παύει να ακούει αλλά και γενικά δυσκολεύετε να κάνει κάποιες κινήσεις που όταν ήταν έφηβος έκανε με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να σας τρομάζει, μπορείτε να έχετε επικοινωνία με τον σκύλο σας με τις κινήσεις των χεριών σας, όσο μεγάλος και να είναι ο σκύλος και όσο μειωμένη ακοή και να έχει αυτό δεν του στερεί σε καμία περίπτωση την εξυπνάδα του.

Αν αντιληφθείτε πως ο σκύλος σας δεν ακούει θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη ασθένεια εκτός αυτής της φυσιολογικής απώλειας ακοής των γηρατειών .

Ilovedogs learning:
Η διατήρηση σκύλων αποκλειστικά σε ταράτσες ή μπαλκόνια απαγορεύεται βάση του Νόμου 4039/2012.