Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Σε ποια ηλικία ηρεμούν τα σκυλιά

Το να αποκτήσει κάποιος ένα κουτάβι είναι απόφαση ζωής γιατί η αλλαγή που θα φέρει στο σπίτι δεν είναι μικρή. Αρχικά, όλα μας φαίνονται πρωτόγνωρα και συναρπαστικά αλλά σύντομα πολλοί ιδιοκτήτες αναρωτιούνται αν και πότε θα ηρεμίσει το σκυλάκι τους.

Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας είναι αναμενόμενα στα κουτάβια. Μαζί σας, ανακαλύπτουν έναν κόσμο νέων πραγμάτων. Είναι λοιπόν φυσικό, όλα να τα εξάπτουν! Για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να ηρεμήσει, πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του όταν είναι μικρό. Για κάθε ζώο, η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τα σκυλιά ωριμάζουν από τους 12 έως τους 18 μήνες, ενώ ορισμένες μεγάλες ράτσες χρειάζονται έως και δύο χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε κουτάβι είναι μοναδικό και θα ωριμάσει τη δική του στιγμή. Είναι σημαντικό να πάρετε ένα κουτάβι που θα ταιριάζει σε εσάς, κάποιες βασικές γνώσεις σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή:

  • Κάποιες ράτσες είναι από τη φύση τους πιο επιρρεπείς στον καναπέ, ενώ άλλες χρειάζονται σωματική άσκηση και τόνωση.
  • Τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλιά ενηλικιώνονται γρηγορότερα από τα μεγαλόσωμα.
  • Τα θηλυκά κουτάβια τείνουν να ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αρσενικά. Τα περισσότερα θηλυκά σκυλιά είναι έτοιμα να κάνουν μωρά από την ηλικία των έξι έως εννέα μηνών, αυτή η βιολογική ωριμότητα συνοδεύεται και από μια πιο ήρεμη στάση.
  • Τα αρσενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, η συνεχής παραγωγή τεστοστερόνης τα κάνει πιο δραστήρια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η στείρωση που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της ωρίμανσης του ζώου.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να αποκτήσει ο σκύλος σας πιο ήρεμη συμπεριφορά;

Τα σκυλιά κάποτε περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κυνηγώντας στη φύση και όταν εξημερώθηκαν εκπαιδεύτηκαν να είναι στο πλευρό των ανθρώπων. Είναι στο ένστικτό τους λοιπόν να παραμένουν απασχολημένα. Στην πόλη αυτό επιτυγχάνεται με το παιχνίδι και την άσκηση, τα οποία – όσο είναι δυνατόν- πρέπει να γίνονται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Με μια καλά οργανωμένη ρουτίνα σωματικής και πνευματικής άσκησης, το κουτάβι σας θα ηρεμήσει και θα κοινωνικοποιηθεί ομαλά.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μέρη που έχουν χώρο για να μπορεί ο σκύλος να τρέξει και να ασκηθεί, όπως και να γνωρίσει νέα πρόσωπα και άλλους σκύλους. Η εκμάθηση βασικών εντολών και η παρουσίασή τους όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε συνθήκες κοινωνικοποίησης μπορεί να να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ισορροπία του μικρού σας σκύλου. Η κοινωνικοποίηση μέσω παιχνιδιού σίγουρα κάνει πολύ καλό τόσο στον χαρακτήρα, όσο και στο θυμικό τους. Όταν το κουτάβι σας φτάσει σε συναισθηματική ωριμότητα, θα κατευθύνει την προσοχή του εκεί που θέλει, θα ανταποκρίνεται στις εντολές και θα κατανοεί τα σήματα που εκπέμπονται από άλλα σκυλιά ή ανθρώπους.

Ακολουθήστε σταθερή ρουτίνα και στο φαγητό. Η ρουτίνα σε όλες τις συνήθειες του ζώου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας που το ηρεμεί. Αποφεύγετε να ταΐζετε το κουτάβι σας κοντά στην ώρα του ύπνου, όχι μόνο του αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, αλλά μένει ξύπνιο επειδή το σώμα του προσπαθεί να χωνέψει την τροφή.

Το κουτάβι στο σπίτι πρέπει να έχει ένα μέρος που να το θεωρεί δικό του. Διδάξτε το να πηγαίνει εκεί, όταν θέλει να αποσυρθεί για ύπνο ή απλά να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει. Αρχικά, ένα ξύλινο κιβώτιο κατάλληλα διαμορφωμένο, είναι ένα τέλειο μέρος για να νιώθει ήρεμο και ασφαλές, μεγαλώνοντας θα έχει το δικό του κρεβάτι.

Σαν γενικό συμπέρασμα θα έλεγε κανείς ότι βασική προϋπόθεση για την ηρεμία του σκύλου είναι να νιώθει ασφαλής και αυτό προϋποθέτει η ζωή του να έχει πρόγραμμα. Τα σκυλιά, όπως και τα παιδιά θέλουν όρια, ένα σωστά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο κουτάβι δεν έχει πρόβλημα να φτάσει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση μεγαλώνοντας.

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κουταβιού σας για καθοδήγηση και συμβουλές. Εκτός από τις βόλτες, το τζόκινγκ και το πάρκο, μια εναλλακτική για την κοινωνικοποίηση του ζώου είναι και τα ξενοδοχεία ζώων, όπως το Ι Love Dogs που διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για παιχνίδι και το εκπαιδευμένο προσωπικό που θα βοηθήσει το σκύλο να προσαρμοστεί ομαλά με τα άλλα σκυλιά.