Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Ποια είναι η καλύτερη τροφή για τον σκύλο μου?

Μεγάλο θέμα αποτελεί η επιλογή τροφής για το σκύλο και απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες. Η εμπειρία μου από σκυλιά της Ελλάδας, του εξωτερικού, οι συζητήσεις με κτηνιάτρους, εκπαιδευτές και η ανάγνωση περιοδικών του εξωτερικού με έχει διαφωτίσει και με έχει σώσει από λανθασμένες επιλογές.

Για την τροφή των σκύλων η αλήθεια είναι μία: Το σκυλί επιλέγει την τροφή του. Εξηγούμαι: Σωστή τροφή είναι αυτή που κάνει το κατοικίδιο χορτασμένο, υγιές, χαρούμενο και ισορροπημένο.
Ας δούμε τι κινήσεις πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ιδιοκτήτης για να διαλέξει τροφή για το σκύλο του και ποιες πρέπει να αποφύγει:

 

1. Να ζητήσει τη γνώμη του κτηνίατρου, που γνωρίζει τις ανάγκες του σκύλου και φυσικά γνωρίζει καλύτερα την αγορά.

2. Να συμβουλευθεί άλλους ιδιοκτήτες σκύλων για την εμπειρία τους με τις τροφές.

3. Αν κάποιος θέλει να δίνει αποκλειστικά μαγειρευτό φαγητό στο σκύλο του, να είναι σίγουρος για την ποιότητα και το είδος των τροφών που επιλέγει. Για παράδειγμα, το φαγητό που έχουμε στο ψυγείο πολλές μέρες είναι βλαβερό και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

4. Μην παρασύρεστε από τους εμπόρους και ιδιοκτήτες pet shop, ιδίως e-pet shop. Μπορεί να μην έχουν καν σκύλο, και επίσης μην ξεχνάτε ότι απλά θέλουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους, οπότε σίγουρα θα βρουν τρόπο να σας πείσουν ότι η τροφή που προτείνουν είναι η καλύτερη.

5. Αναζητήστε ιστοσελίδες με επιστημονικά reviews για κάθε τροφή, σύμφωνα με τα συστατικά της.

6. Οταν αλλάζετε τροφή, αγοράστε μικρή ποσότητα για να δοκιμάσει ο σκύλος σας και όχι μεγάλη συσκευασία.

7. Η καλή τροφή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακριβή.

8. Οι τροφές που είναι φτιαγμένες σε βόρειες χώρες, συνήθως ανταποκρίνονται στις ντόπιες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που μεγαλώνει στον Καναδά, χρειάζεται περισσότερο λίπος για να αντέξει το κρύο από ότι ένα σκυλί της Μεσογείου. Συνεπώς, δεν μπορούν να τρώνε την ίδια τροφή, με τα ίδια λιπαρά και την ίδια ενέργεια.

9. Καλή τροφή σκύλου σημαίνει πρωτίστως καλή υγεία. Αν πέφτει το τρίχωμα συνεχώς, αν το σκυλί είναι αδύναμο, αν είναι αδύνατο, αν είναι υπέρβαρο, αν οι ακαθαρσίες και το τρίχωμα μυρίζουν, αν του λείπουν βιταμίνες και τις αναπληρώνει με χώμα, ασβέστιο κλπ τότε έχετε ενδείξεις από το ζώο σας για να αλλάξετε τροφή.

10. Θα χρησιμοποίησω το παράδειγμα του εκπαιδευτή μου, Steve Mann, όταν τον ρώτησα πέρσι την γνώμη του για τις τροφές: Δύο σκυλιά ίδιας ράτσας, ίδιας ηλικίας από την ίδια μητέρα, που έτυχε να μεγαλώσουν στη φάρμα του, έτρωγαν την ίδια τροφή. Το ένα τη λάτρευε και το άλλο την σιχαινόταν.

Κάπως έτσι καταλήγουμε σε αυτό που έγραψα στην αρχή, ότι ο σκύλος είναι αυτός που επιλέγει την τροφή του.