Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Σκύλος & Άγχος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μας βιώνουμε άγχος. Μπορεί οι σκύλοι να μην αγχώνονται για τη δουλειά και τα οικονομικά, σίγουρα όμως έχουν τους δικούς τους λόγους.

Γνωρίζοντας πόσο δυσάρεστο συναίσθημα είναι το άγχος, καλό είναι να ξέρουμε να διακρίνουμε τα σημάδια στους σκύλους μας ώστε να μπορούμε να τους ανακουφίσουμε.

Πως θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας είναι αγχωμένος;

Tινάζεται και πηγαινοέρχεται νευρικά
Είναι φυσικό ο σκύλος να τινάζεται μετά από το μπάνιο ή μετά από το παιχνίδι στο χώμα, υπάρχει όμως και η περίπτωση ο σκύλος να τινάζεται γιατί έχει άγχος. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πηγαινοέρχεται νευρικά, συνήθως ακολουθώντας την ίδια πορεία.

Κλαψουρίζει ή γαυγίζει
Η σκύλοι εκφράζονται με τον ήχο, όταν όμως είναι στρεσαρισμένοι το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό. Οι σκύλοι κλαψουρίζουν και γαυγίζουν για να μειώσουν το άγχος τους ή να μας τραβήξουν την προσοχή, να μας κινητοποιήσουν.

Χασμουριέται, γεμίζει σάλια και γλείφεται
Οι σκύλοι δεν χασμουριούνται μόνο όταν νυστάζουν. Το χασμουρητό που υποδηλώνει στρες είναι πιο έντονο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνο της νύστας. Άγχος υποδηλώνουν επίσης τα υπερβολικά σάλια και το νευρικό γλείψιμο.

Αλλαγές στα μάτια και τα αυτιά του
Ένας αγχωμένος σκύλος έχει συνήθως διεσταλμένα ρουθούνια, ανοιγοκλείνει τα μάτια του νευρικά ή τα γουρλώνει σαν να έχει μείνει έκπληκτος και τα αυτιά του είναι τεντωμένα και κολλημένα στο κεφάλι, προς τα πίσω.

Αλλαγές στη στάση του σώματος
Οι σκύλοι μας συνήθως στέκονται αγέρωχοι εκτός, αν βιώνουν στρες. Ο σκύλος που αισθάνεται αγχωμένος και δεν αντιμετωπίζει κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, τείνει να μετατοπίζει το βάρος του στα δύο πίσω πόδια, να μαζεύεται, να βάζει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια. To σώμα του μοιάζει άκαμπτο και τεντωμένο.

Mαδάει
Οι σκύλοι όταν αγχώνονται, μαδάνε. Το παρατηρούμε κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο ή κατά την επίσκεψη σε κάποιο καινούργιο πάρκο.

ΛαχανιάζειΟι σκύλοι λαχανιάζουν όταν ζεσταίνονται ή είναι ενθουσιασμένοι αλλά και όταν είναι στρεσαρισμένοι. Αν ο σκύλος μας λαχανιάζει ενώ δεν έχει κάνει κάποια σωματική δραστηριότητα, μπορεί απλά να βιώνει άγχος.

Κάνει την ανάγκη του
Αν ο σκύλος μας κατά τη συνάντηση με άλλον σκύλο ουρήσει, μπορεί να μην είναι από χαρά αλλά από άγχος. Συνήθως σε μα τέτοια περίπτωση, θέλει να μαρκάρει την περιοχή του.

Αδιαφορεί και Κρύβεται
Aν ο σκύλος μας βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι πιθανό από το άγχος του να εκδηλώσει αδιαφορία προκειμένου να αποφύγει το πρόβλημα. Μπορεί να τον δούμε να μυρίζει το έδαφος, να γλείφεται ή απλά να απομακρύνεται αδιάφορα. Σε άλλες περιπτώσεις ο σκύλος σκάβει το χώμα ή κρύβεται πίσω από το αφεντικό του.

Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν θέλει να έρθει σε επαφή με άλλον σκύλο ή άνθρωπο, δεν τον πιέζουμε, σεβόμαστε την επιλογή του. Άλλωστε, είναι καλύτερα να εκφράζεται με αδιαφορία παρά με επιθετικότητα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι ο σκύλος μας έχει άγχος;

Πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το άγχος και ο φόβος είναι συναισθήματα που μπορεί να μας σώσουν από δυσάρεστες καταστάσεις. Παρόλα αυτά, αν δούμε ότι ο σκύλος μας αγχώνεται θα κάνουμε οτιδήποτε για να τον βοηθήσουμε καθώς το άγχος, αν και προστατευτικό, είναι δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Αν δούμε τον σκύλο μας αγχωμένο, αρχικά τον απομακρύνουμε από το σημείο που του προκαλεί άγχος. Βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος στο οποίο αισθάνεται ασφαλής και τον καθησυχάζουμε, χωρίς όμως υπερβολές.

Είναι καλό ο σκύλος μας να έχει το δικό του ασφαλές καταφύγιο στο σπίτι αλλά, ακόμη κι αν είμαστε μακριά από αυτό, ένα ήσυχο μέρος αρκεί.

Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, η βόλτα, το παιχνίδι, θα κάνει τον σκύλο να ξεχαστεί και να ηρεμήσει.

Αν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας αγχώνεται συχνά και τα συμπτώματα είναι έντονα, επισκεπτόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο ο οποίος θα μας καθοδηγήσει. Μόνο ο γιατρός μπορεί να μας πει αν το άγχος οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, είναι περιστασιακό ή χρόνιο, οπότε χρίζει φαρμακευτικής αγωγής.