Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Σκύλος και αυτοκίνητο! Πως να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τις φοβίες του

Ίσως και σε εσάς να έχει τύχη να δείτε τον σκύλο σας μέσα στο αμάξι όπως δεν τον έχετε ξανά δει, συνήθως οι σκύλοι που έχουν αποκτήσει φοβία με το αυτοκίνητο έχουν κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως νευρικότητα, υπερκινητικότητα και ανυπομονησία, το άγχος τους είναι τόσο πολύ που τους προκαλεί υπερβολικό γάβγισμα, εμετό, διάρροιες αλλά και κλαψούρισμα καθιστώντας έτσι κάθε την κάθε διαδρομή μαζί τους μαρτύριο. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ένας σκύλος έχει κάποια προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία, δημιουργώντας του έτσι το ανεξήγητο για εμάς άγχος.

Αυτό το φαινόμενο αναγκάζει πολλές φορές τους ιδιοκτήτες σκύλων να αποφεύγουν να βάζουν τον σκύλο τους στο αυτοκίνητο περιορίζοντας έτσι τις διαδρομές τους μόνο όταν είναι να επισκεφτούν τον κτηνίατρο. Πώς όμως θα ανακαλύψετε τι είναι αυτό που κάνει τον σκύλο σας νευρικό και δεν θέλει να μπαίνει στο αυτοκίνητο σας.? Προσπαθήστε λοιπόν να ανατρέξετε στο παρελθόν και θυμηθείτε κάθε πιθανή αιτία η οποία να έκανε τον σκύλο σας να απεχθάνεται το αυτοκίνητο.

Πιθανές αιτίες που ο σκύλος απεχθάνεται το αυτοκίνητο:

  • Σύνδεση του αυτοκινήτου με δυσάρεστο προορισμό.
  • Πρώτες φορές διαδρομής με το αυτοκίνητο έγιναν με το ζόρι να εισέλθει σε αυτό.
  • Πρώτες επισκέψεις στον κτηνίατρο με το αυτοκίνητο και εμπειρία του δεν ήταν και τόσο καλή.
  • Ταξίδι πολλών ωρών κλεισμένο σε κουτί.

Αυτές ήταν μερικές αιτίες που συνήθως κάνουν τους σκύλους νευρικούς όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο, φροντίστε να καταλάβετε το λάθος που έχει γίνει και προσπαθήστε να του δώσετε πιο ευχάριστες εμπειρίες. Πως όμως θα το καταφέρετε αυτό..?

Πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά σε καθημερινή βάση για να δείξετε στον σκύλο σας πως δεν έχει τίποτα να φοβάται από αυτό το κακό πράγμα με τις τέσσερις ρόδες, αφιερώστε 10 λεπτά παιχνίδι έξω από το αυτοκίνητο σας.

Δεύτερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι αφού καταλάβετε ότι δεν δίνει σημασία στην ύπαρξη του αυτοκινήτου είναι να τον προτρέψουμε να μπει μέσα στο αυτοκίνητο για κάποια δευτερόλεπτα, στην συνέχεια τον επιβραβεύετε για την τόλμη του με λιχουδιές, η εκπαίδευση αυτή γίνεται πάντοτε φορώντας του λουρί. Ίσως χρειαστεί να εισέλθετε και εσείς μέσα στο αυτοκίνητο για να του δείξετε πως δεν έχει να φοβάται τίποτα, με υπομονή και έλεγχο θα καταφέρετε το ζητούμενο. Στην συνέχεια αφού δείτε πως μπαίνει στο αυτοκίνητο χωρίς πρόβλημα αυξήστε την παραμονή του μέσα σε αυτό και επιβραβεύστε τον.

Στην συνέχεια θα χρειαστεί λίγο παραπάνω μεθοδικότητα αλλά και η βοήθεια από κάποιον φίλο, σε αυτή την φάση ο φίλος μας θα οδηγήσει το αυτοκίνητο μας για κάποια μέτρα όσο εσείς θα κάθεστε με τον σκύλο σας επιβραβεύοντας τον. Κάθε φορά που θα βλέπετε βελτίωση θα αυξάνετε και τις αποστάσεις που διανύεται. Προσοχή σε κάθε επιστροφή από τις δοκιμαστικές σας διαδρομές θα συνεχίζεται για λίγα λεπτά το παιχνίδι στο σπίτι. Σε περίπτωση που διακρίνεται να συνεχίζονται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές στις πρώτες κιόλας βόλτες προσπαθήστε να τον αγνοήσετε σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποιο παιχνίδι.

Ilovedogs Tips: Φροντίστε πριν από κάθε βόλτα με το αυτοκίνητο ο σκύλος σας να είναι νηστικός 3 με 4 ώρες για να μην ζαλιστεί και κάνει εμετό, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μισήσει το αυτοκίνητο.

Τέλος εφαρμόστε τα ίδια βήματα που προαναφέραμε οδηγώντας αυτή την φορά εσείς το αμάξι για μικρές πάντα στην αρχή αποστάσεις και ύστερα σταδιακά όλο και μεγαλύτερες. Επιλέξτε προορισμούς οι οποίοι θα κάνουν τον σκύλο σας χαρούμενο και δεν θα του δημιουργήσουν κάποια κακή εμπειρία.

Να έχετε υπομονή και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ευχάριστο και για τους δυο σας, καθώς θα μπορείτε να απολαμβάνετε τις βόλτες σας με το αυτοκίνητο όπως ποτέ άλλοτε.