Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος: επικίνδυνες τροφές για την υγειά και ζωή του.

Αλάτι
Μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή πίεση που βλάπτει το εγκέφαλο, τα μάτια, την καρδιά και τα νεφρά.

Σταφύλια και σταφίδες
Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Γάλα
Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα.
Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους.

Κόκαλα
Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο. Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κοκάλων (οδοντικό νήμα, δερμάτινα παιχνίδια κ.α.). Ποιες είναι αυτές:
α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.
β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.
γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.
δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός

Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

Κονσέρβες
Οι κονσέρβες περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.

Τηγανητά
Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.

Πατάτες
Οι πατάτες δεν συνιστώνται επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, το οποίο τα σκυλιά δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα.

Λίπη σε μεγάλη ποσότητα
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.

Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το «τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά» είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Καταλαβαίνετε ότι ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία.

Πικάντικα/καυτερά
Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας το φαγητό με νερό.

Ωμά κρεατικά και άπλυτα λαχανικά
Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.

Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς
Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.

Σκόρδο και κρεμμύδι
Μια μικρή ποσότητα μια στο τόσο δεν θα του κάνει κακό. Σε καθημερινή βάση όμως, οι περιστασιακά μεγάλες ποσότητες, μπορούν όντως να προκαλέσουν πρόβλημα. Το ωμό σκόρδο και το ωμό κρεμμύδι περιέχουν σύνθετες ουσίες, τοξικές για το σκύλο. Περιέχουν μια ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο σκύλο σας. Τα συμπτώματα είναι κυρίως αδιαθεσία και κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα στα ούρα εμετοί, διάρροιες ανορεξία και δυσκολία στην αναπνοή.

Χόρτα
Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Ο σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.

Αβοκάντο
Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο. Μπορεί σε εμάς τους ανθρώπους να μην προκαλεί τίποτα, αλλά είναι αρκετά τοξική για τα ζώα και ιδιαίτερα για τους σκύλους. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στην περσίνη (μία τοξίνη που μοιάζει με λιπαρό οξύ), ουσία που βρίσκεται στο αβοκάντο και έχει αλλεργιογόνο δράση.

Καφές, Τσάι και τα ροφήματα με καφεΐνη
Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι η υπερδιέγερση, η γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδίες, μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Εκτός από το τσάι και τον καφέ, η διεγερτική ουσία υπάρχει επίσης στο κακάο, στην σοκολάτα και στην κόκα κόλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Αλκοόλ
Κανένα αλκοολούχο ποτό (μπύρα, λικέρ, κρασί κτλ.) δεν είναι καλό για τον σκύλο σας, γιατί πολύ απλά το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό του σκύλου όπως και στον ανθρώπινο: φθείρει το συκώτι και τον εγκέφαλο και προκαλεί καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πέρα από αυτό, ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σας εμετούς, διάρροιες, κατάθλιψη, προβλήματα στο περπάτημα, άσθμα ακόμα και θάνατο. Λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι όσο πιο μικρό είναι το σκυλί, τόσο σοβαρότερες είναι οι παρενέργειες.

Ζαχαρωτά και τσίχλες
Οι περισσότερες καραμέλες και τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικό την ξυλιτόλη. Το γλυκαντικό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι όμως για το σκύλο γιατί μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό του. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση του ζαχάρου στο αίμα του σκύλου σας και να βλάψει σοβαρά το συκώτι του. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρείται εμετός, λήθαργος, επιληπτική κρίση και απουσία προσανατολισμού. Σε μεγάλες ποσότητες, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο.

Ψητό καλαμπόκι
Μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο του σκύλου.

Κουκούτσια από ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια κτλ.
Τα κουκούτσια από πολλά φρούτα περιέχουν κυάνιο και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Προσοχή σε κήπους με ροδακινιές, βερικοκιές κτλ, όπου τα φρούτα πέφτουν στο έδαφος και μπορεί να φαγωθούν ολόκληρα σε μεγάλες ποσότητες. Για να είστε σίγουροι, αφαιρείτε τα κουκούτσια από όλα τα φρούτα.

Μακαντάμια
Ακόμα και 6 καρύδια μακαντάμια μπορούν να αρρωστήσουν τον σκύλο σας και να αποβούν μοιραία. Συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μυϊκοί σπασμοί, αδυναμία ή παράλυση, εμετός, πυρετός και ταχυκαρδία. Ο συνδυασμός με σοκολάτα είναι καταστροφικός.

Μουχλιασμένες τροφές
Οι σκύλοι δεν αναγνωρίζουν τη μούχλα κι έτσι δε θα διστάσουν να φάνε κάτι μουχλιασμένο που βρίσκεται μπροστά τους. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν αρχικά τρέμουλο και στη συνέχεια έντονους σπασμούς ή ακόμη και το θάνατο. Προσοχή στα εκτεθειμένα σκουπίδια λοιπόν.

Συμπληρώματα βιταμινών για ανθρώπους που περιέχουν σίδηρο
Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε στους σκύλους μας βιταμίνες που απευθύνονται σε ανθρώπους. Αυτές όμως που περιέχουν και σίδηρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.

Τέλος, πολλά φυτά και λουλούδια που βρίσκονται συχνά σε σπίτια όπως οι ασφόδελοι, μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα σκυλιά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.