Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Τι είναι το τσιπάρισμα και γιατί είναι αναγκαίο για τον σκύλο σου

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που αρκετοί γνωρίζουν αλλά καλό είναι να αναφέρουμε ποια είναι η χρήση του αλλά και γιατί είναι αναγκαίο να γίνεται σε κάθε σκύλο.

Ύστερα από τόσους σκύλους που χάνονταν κάθε χρόνο και μερικοί ήταν αυτοί που επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογία και με την βοήθεια ενός microchip μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δούμε σε ποιον ιδιοκτήτη ανήκει ένας χαμένος σκύλος. Πολλοί θα έχετε την απορία και θα αναρωτιέστε ότι η μέθοδος που θέλει να φοράμε στους σκύλους μια μεταλλική ταυτότητα με τα στοιχεία μας είναι μια καλή πρακτική γιατί να κάνετε εμφύτευση microchip στον σκύλο σας..? Ποια η διαφορά..? Η διαφορές αυτών των δυο μεθόδων είναι μεγάλες όπως ότι μια μεταλλική ταυτότητα υπάρχει ενδεχόμενο να φθαρεί και να χαλάσει με συνέπεια να μην διακρίνονται τα στοιχεία μας πάνω σε αυτή, δεύτερον υπάρχει πιθανότητα να φύγει από το λουρί του σκύλου κάνοντας το έργο αυτών που θα τον βρουν πολύ δύσκολο, οπότε μια ασφαλής λύση είναι η εμφύτευση microchip, καθόλου επώδυνη για τον σκύλο μας και πάρα πολύ εύκολη στο γίνει.

Το microchip είναι κατασκευασμένο από ένα γυάλινο περιτύλιγμα συμβατό με τον ζωντανό ιστό του σκύλου είναι πολύ μικρό σε μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού. Η εμφύτευση γίνεται με ειδική σύριγγα κοντά στον ώμο του σκύλου χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναισθησία, είναι μια ανώδυνη διαδικασία διαρκεί πολύ λίγο και ο πόνος που νιώθει ο σκύλος μας είναι ίδιος με αυτόν του εμβολίου.

Όλα τα microchip έχουν μοναδικούς κωδικούς έτσι ώστε ο καθένας ξεχωριστά να αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε σκύλο. Δεν εκπέμπουν σήμα και δεν μπορούν να εντοπιστούν από GPS καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι παθητική.

Η διαδικασία εμφύτευσης είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους και είναι υποχρέωση κάθε εκτροφέα ή καταφυγίου αδέσποτων σκύλων να παραδίδουν στους νέους ιδιοκτήτες τα σκυλιά με microchip και με τα απαραίτητα χαρτιά τους.

Σε διαφορετική περίπτωση που θέλει τον σκύλο σας να είναι ατσιπάριστος το πρόστιμο μπορεί να είναι αρκετό τσουχτερό με φυλάκιση μέχρι και 5 μήνες ή με χρηματική ποινή από 300-1500 ευρώ ή και τα δύο σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003. Επίσης σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως ύστερα από την διαδικασία τσιπαρίσματος θα πρέπει να προσκομίσετε στον οικείο δήμο σας το αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Από ότι καταλαβαίνετε η σημαντικότητα και η χρησιμότητα του microchip στον σκύλο μας είναι απαραίτητη το κόστος κυμαίνεται από 40 έως και 45 ευρώ.