Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Απαντάμε, κατηγορηματικά: «ΝΑΙ».

Αρχικά, το ξενοδοχείο μας διατηρεί υπερσύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο έχει διατηρήσει τις εγκαταστάσεις μας ανέπαφες σε τρία διαφορετικά περιστατικά πυρκαγιάς, το πρώτο εκ των οποίων ήταν αυτό του 2007 (που κατέκαυσε την Πάρνηθα).
Ειδικότερα:
α) περιμετρικά των εγκαταστάσεών μας, εμβαδού 12 στρεμμάτων, ο χώρος είναι ξεχερσωμένος και έχει τεθεί, με την χρήση μπουλντόζας, αντιπυρική ζώνη μήκους έξι με δεκατεσσάρων μέτρων. Η όμορη με εμάς επιχείρηση είναι πλήρως αποψιλωμένη (διότι το δάσος που την περιέβαλλε έχει καεί σε παλαιότερη πυρκαγιά), ενώ δέντρα εντοπίζονται μόνο στην είσοδο των εγκαταστάσεών μας, καθώς, παρά τα συνεχή αιτήματά μας, οι αρμόδιες αρχές δεν συναινούν στην αποψίλωσή τους. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν πεύκα γύρω από τις εγκαταστάσεις μας, αλλά, ως επί το πλείστον, αμπέλια.
β) Πέραν της πρώτης αντιπυρικής ζώνης, έχουν εγκατασταθεί τρεις (3) πρόσθετες ζώνες πυρασφαλείας με οκτώ αυτόματα κανόνια (με διάμετρο 70 μέτρα και ακτίνα πυρός 35 μέτρων).
γ) Πέραν των προναφερθέντων, έχουν εγκατασταθεί σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεών μας τριάντα (30) ψεκαστικά που λειτουργούν με γεώτρηση και γεννήτριες.
δ) Περαιτέρω, έχουν εγκατασταθεί οκτώ (8) ειδικές χειροκίνητες, βενζινοκίνητες επαγγελματικές πυροσβεστικές μηχανές που ενώνονται με 2 πυροσβεστικές μάνικες (μήκους 20μ. με 200 μ. η κάθε μία. Ο δε βενζινοκίνητος μηχανισμός τους επελέγη ειδικά, ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα πυρόσβεσης ακόμη και σε περίπτωση βλάβης του ρεύματος ή των γεννητριών.
ε) Ακόμη, στις εγκαταστάσεις μας υπάρχουν οκτώ μεγάλες δεξαμενές νερού, συνολικής χωρητικότητας 400 τόνων, την στιγμή που η χωρητικότητα του μέσου πυροσβεστικού οχήματος ανέρχεται σε μόλις 8-10 τόνους νερού.
στ) Τέλος, το προσωπικό πυρασφάλειάς μας αποτελείται από 18 άτομα, πλέον των 6 υπαλλήλων μας. Άπαντες είναι πλήρως εκπαιδευμένοι σε συνθήκες πυρκαγιάς και στον καθένα έχουν ανατεθεί εκ των προτέρων συγκεκριμένα καθήκοντα. Ειδικότερα, δέκα οκτώ άτομα είναι επιφορτισμένα με την πυρασφάλεια, δύο άτομα εκτελούν χρέη αγγελιαφόρου, τέσσερα άτομα είναι η βοηθητική πυρασφάλεια. Σε αυτά προστίθεται και ο ιδιοκτήτης με τον αγγελιαφόρο του. Διατίθεται επίσης πλήρης εξοπλισμός για τα μέλη (πυρίμαχες στολές, μάσκες κλπ).

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το «σχέδιο εκκένωσης» αποτελείται πρωτίστως, από την συγκέντρωση όλων των ζώων σε συγκεκριμένο σημείο, απομονωμένο από καύσιμη ύλη, που περιβάλλεται από δεξαμενές νερού, ψεκαστικά και τις ειδικές πυροσβεστικές μηχανές. Για να πλησιάσει η πυρκαγιά στον χώρο από αυτόν θα πρέπει α) να «περάσει» την πρώτη αντιπυρική ζώνη, δέκα τεσσάρων μέτρων, β) να «περάσει» κατά σειρά ΚΑΙ τις τρεις αυτόματες αντιπυρικές ζώνες (τα «κανόνια»), γ) να «περάσει» το σύνολο των ψεκαστικών και των βενζινοκίνητων πυροσβεστικών μηχανών και δ) να εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του χώρου συγκέντρωσης. Ιδίως το τελευταίο είναι απίθανο, αφενός διότι στον χώρο αυτόν δεν υπάρχει καύσιμη ύλη ώστε να εξαπλωθεί η φωτιά, αφετέρου διότι ο χώρος περιβάλλεται, σε κάθε σημείο του, από ψεκαστήρες, πυροσβεστικές μηχανές, πισίνες και 400 τόνους νερό.

Για να καταστεί σαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το παραπάνω σύστημα προστασίας, δηλώνουμε ρητά ότι, μολονότι η πυρκαγιά της Παρασκευής (6/8/2021) κατέκαυσε τα πάντα στον περιβάλλοντα χώρο, δεν κάηκε ούτε «φύλλο» των εγκαταστάσεών μας. Και τούτο μόνον με την χρήση της πρώτης αντιπυρικής μας ζώνης και της πρώτης ζώνης των αυτόματων «κανονιών» (!!!), καθώς, όπως αναφέρουμε στη συνέχεια, εξαναγκασθήκαμε να απομακρύνουμε τα ζώα από τις εγκαταστάσεις μας και να αποχωρήσουμε και οι ίδιοι. Δεν χρειάστηκε, δηλαδή για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς να χρησιμοποιηθούν, ούτε οι λοιπές τρεις ζώνες των αυτόματων κανονιών, ούτε τα τριάντα ψεκαστικά, ούτε οι οκτώ χειροκίνητες πυροσβεστικές μηχανές. Ομοίως, και στις δύο προηγούμενες πυρκαγιές, όχι μόνο δεν κάηκε «φύλλο» από τις εγκαταστάσεις μας, αλλά το αντιπυρικό μας σύστημα (που τότε ήταν και ασφαλώς ελλιπέστερο) χρησιμοποιήθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να καταπολεμηθούν με επιτυχία οι φλόγες των όμορων περιοχών.

Συνεπώς, οι εγκαταστάσεις μας είναι 100% ασφαλείς σε οποιοδήποτε περιστατικό πυρκαγιάς. Σας γνωρίζουμε μάλιστα ότι την Κυριακή, 22/8, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θρακομακεδόνων συνεχάρη τον ιδιοκτήτη της επιχείρησής μας για το σύστημα πυρόσβεσης που διαθέτουμε και συζητήθηκε το ενδεχόμενο σε μελλοντικά περιστατικά πυρκαγιάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις μας και τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτουμε.

Την Τρίτη 3/8 ήταν πασίδηλο σε εμάς ότι η φωτιά δεν πλησίαζε καν τις εγκαταστάσεις μας. Σκέψη περί απομάκρυνσης των 140 ζώων από αυτές δεν υπήρξε, αφενός επειδή το αντιπυρικό μας σύστημα μας καθιστούσε το πιο ασφαλές σημείο της περιοχής, αφετέρου, η φωτιά δεν πλησίαζε καν τις εγκαταστάσεις μας. Γνωρίζαμε δε πως ενδεχόμενη απομάκρυνση των ζώων από τις εγκαταστάσεις μας, μόνο χάος και κίνδυνο για τις ζωές τους θα προκαλούσε, όπως άλλωστε συνέβη με τους όμορους ομίλους, τα ζώα των οποίων έτρεχαν ελεύθερα στους δρόμους. Όταν έφτασαν στελέχη της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις μας, τους ενημερώσαμε για το σύστημα πυρόσβεσής μας και τους διαβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και ότι θα μείνουμε όλοι με τα ζώα. Οι αστυνομικοί συμφώνησαν πλήρως μαζί μας, αλλά μας δήλωσαν πως είχαν άνωθεν εντολές να μην μείνει κανείς στην Βαρυμπόμπη, καθώς θα είχαν «μεγάλο πρόβλημα αν κινδυνεύσει άνθρωπος».

Όταν τους δηλώσαμε ότι δεν θα αφήσουμε τα ζώα μόνα τους, μας είπαν να ανοίξουμε τα σπιτάκια τους και να τα αφήσουμε ελεύθερα, επιλογή που απορρίψαμε αμέσως. Έτσι, με την απειλή συλλήψεων, μας συνόδευσαν στα σύνορα της Βαρυμπόμπης. Φυσικά, εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε τα ζώα δίχως επιτήρηση (μολονότι δεν κινδύνευαν) και επιστρέψαμε αμέσως στις εγκαταστάσεις μας. Όπως, μάλιστα, αποδείχθηκε, είχαμε απόλυτο δίκιο εξαρχής και η φωτιά δεν πλησίασε καν τις εγκαταστάσεις μας. Δύο μέρες μετά, η φωτιά της Βαρυμπόμπης είχε αντιμετωπισθεί, οι κάτοικοι είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους και φυσικά, ουδείς περίμενε να ξεσπάσει νέα φωτιά και να απειλήσει εκ νέου την ίδια περιοχή. Συνεπώς, και πάλι, δεν υπήρχε λόγος για απομάκρυνση των ζώων την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τονίζουμε μάλιστα ότι ήδη την Τρίτη απευθυνθήκαμε και στην ΓΑΔΑ και στον Δήμο Αχαρνών και στην Περιφέρεια και στην Πυροσβεστική, ζητώντας να μην ξαναεπιχειρήσουν να μας απομακρύνουν από την επιχείρησή μας στο μέλλον, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να εγκαταλείψουμε τα σκυλιά.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής μας εστάλη μήνυμα περί εκκένωσης. Αυτή την φορά η φωτιά πλησίαζε τις εγκαταστάσεις μας, ωστόσο και πάλι, ήμασταν απολύτως σίγουροι ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για εμάς και τα ζώα μας. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κανείς από εμάς δεν απομακρύνθηκε από το σημείο για να σώσει την ζωή του. Σημειωτέον ότι, την ίδια στιγμή, καίγονταν τα σπίτια τριών ατόμων από το προσωπικό της πυρασφάλειάς μας, στην Βαρυμπόμπη, ωστόσο, προς τιμήν τους, παρέμεναν στο σημείο για να βοηθήσουν. Ωστόσο, και πάλι η αστυνομία μετέβη στις εγκαταστάσεις μας και υψηλόβαθμο στέλεχος αυτής δήλωσε στον ιδιοκτήτη μας ότι πρέπει να αποχωρήσουμε γιατί θα έχει τεράστιο πρόβλημα εάν κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Εμείς επιχειρήσαμε να πράξουμε όπως πράξαμε και την Τρίτη, δηλαδή να απομακρυνθούμε και αμέσως έπειτα να επιστρέψουμε στις εγκαταστάσεις μας. Ωστόσο, αυτή την φορά οι αστυνομικοί δεν μας άφησαν από τα μάτια τους και αποπειράθηκαν να μας συλλάβουν καθώς επιστρέφαμε στις εγκαταστάσεις μας. Μας σύστησαν να ανοίξουμε τα σπίτια των σκυλιών, να τα αφήσουμε να τρέχουν ελεύθερα και να απομακρυνθούμε. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο, όχι μόνο επειδή έχουμε νόμιμη υποχρέωση να μεριμνούμε για την σωματική ακεραιότητα των σκυλιών, αλλά και επειδή είμαστε βαθιά φιλόζωοι και οι ίδιοι. Στο ξενοδοχείο μας μάλιστα υπήρχαν την Παρασκευή και 40 αδέσποτα σκυλιά, που έχουμε κατά καιρούς σώσει και υιοθετήσει, συμπεριλαμβανομένων και αδέσποτων που σώσαμε την Τρίτη.

Κατά το χρονικό αυτό σημείο είχαμε δύο επιλογές: ή να υπακούσουμε στις συστάσεις των αρχών και να θέσουμε σε κίνδυνο τα σκυλιά ή να μεριμνήσουμε για την μεταφορά των ζώων από τις εγκαταστάσεις μας, πραγματικά την τελευταία στιγμή. Φυσικά, επιλέξαμε το δεύτερο. Έτσι, επικοινωνήσαμε αμέσως με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Smart Dog», ο οποίος δέχθηκε να μεταφέρουμε τα σκυλιά στον χώρο του (και μας παρείχε και μεταφορικά μέσα), αλλά και με τον δήμο Αχαρνών, που μας προμήθευσε με ειδικό φορτηγό του Δήμου για την μεταφορά των ζώων. Πέραν του ως άνω φορτηγού και των δικών μας μέσων (των 18 μελών της πυρασφάλειάς μας και των 6 υπαλλήλων μας), για λόγους ταχύτητας, ζητήσαμε και την συνδρομή εθελοντών για την μεταφορά των ζώων.

Φυσικά και όχι και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι κοινός συκοφάντης. Δεν αποχώρησε κανείς, ούτε από το προσωπικό της επιχείρησης, ούτε από τα μέλη της πυρασφάλειας, μέχρι να απομακρυνθεί από την επιχείρηση και το τελευταίο ζώο. Και τούτο (επαναλαμβάνουμε), μολονότι τα σπίτια τριών ατόμων του προσωπικού μας καίγονταν την ίδια στιγμή.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, παραθέτουμε αναλυτικό ιστορικό της δραστηριότητας των συνεργατών μας, προς απάντηση αυτών που ισχυρίζονται –είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα- ότι εγκαταλείψαμε τα σκυλιά και φύγαμε:
18:30 μμ: Ειδοποιηθήκαμε ότι έπρεπε να εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη.
19:40 μμ: Κατόπιν διαταγής της Αστυνομίας ξεκίνησε η αναγκαστική εκκένωση από άτομα του προσωπικού.
20:00 μμ: Άρχισε η εκκένωση των σκύλων από την επιχείρησή μας με τους 2 οδηγούς της επιχείρησης, με τα βανάκια τους, τα μέσα του Δήμου και του SmartDog.
20:45 μμ: Άρχισαν να έρχονται τα πολυπληθή γκρουπ των εθελοντών και με την βοήθεια των φροντιστών της επιχείρησης και των Σπύρου, Νίκου, Ιρίνας, Ευα και Κ. Κωνστανταράκη, ολοκληρώθηκε η εκκένωση του κένελ περίπου στις 22:00 μμ.

Οι συνεργάτες της επιχείρησης ήταν απασχολημένοι ως ακολούθως:

  • Ειρήνη Α.: 20:30 μμ στο smartdog μέχρι τις 4:30 πμ που παρέδωσε τα τελευταία σκυλιά στο group των εθελοντών του Γιαννη Αιβάζη και εν συνεχεία πήγε στο trainbox μέχρι που έφυγαν όλα τα σκυλιά από εκεί.
  • Ροζάνα Α.: 20:30 μμ μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν στο smartdog. Εν συνεχεία έλεγχος για τα σκυλιά στο ΟΑΚΑ και μετά στο trainbox μέχρι που φύγανε όλα τα σκυλιά 7-7:30 πμ.
  • Χαρα Σ.: 20:30 μμ μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν στο smartdog. Εν συνεχεία στο trainbox μεχρι τις 7:00 πμ. Γύρισε σπίτι της με 2 σκυλιά.
  • Ευα Θ.: 22:00 μμ μέχρι και τις 4:30 πμ ήταν στο smartdog και εν συνέχεια στο trainbox έως τις 7:00 πμ. Γύρισε σπίτι της με 2 σκυλιά.
  • Σπυρος Κ.: 22:00 μμ μέχρι 4:30 πμ ήταν στο smartdog εν συνεχεία μέχρι τις 7:00 πμ ήταν στο trainbox
  • Νικος Ν.: 22:30 μμ έως τις 23:30 μμ ήταν στο smartdog. Εν συνεχεία πήγε στο trainbox διότι ανακαλύψαμε ότι οι εθελοντές είχαν πάει τα σκυλιά μας (παρά τις οδηγίες μας) εκεί. Στο trainbox από την αρχή δήλωσε την παρουσία του ανεβαίνοντας σε κάτι λάστιχα και χειροκροτήθηκε από τους εθελοντές. Έφυγε 7:30 π.μ.
  • Irina Y.: 23:30 μ.μ. έως 4:00 π.μ. ήταν στο smartdog οπότε και έφυγε με 3 σκυλιά.
  • Ηλιας Σ. και Βαγγελης Σ. (οι οδηγοί μας με τα βανακιά μας): 23:00 μ.μ. μέχρι τις 4:00 π.μ. ήταν στο smartDog και εν συνεχεία με σκυλιά πήγανε σπίτι τους.
  • Κωστής Κ.: έμεινε συνεχώς στις εγκαταστάσεις του κένελ μέχρι που έσβησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη (περίπου 7:00 π.μ.), για να προστατεύσει 4 ζώα των οποίων η μεταφορά ήταν αδύνατη, αλλά και τα 13 δικά του σκυλιά, που αποφάσισε να μην μεταφέρει, αφού θεωρούσε το κένελ το πιο ασφαλές μέρος (και δικαίως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων).

Την επόμενη μέρα (7/8/2021), επειδή στις εγκαταστάσεις δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, οι μπαταρίες των κινητών μας είχαν πλέον αδειάσει, είχε διακοπεί το δίκτυο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δεν υπήρχε δίκτυο internet, όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι της επιχείρησης εγκαταστάθηκαν από τις 8:00 π.μ. στο σπίτι του Σπύρου Κ., όπου, ανασυντάχθηκαν και προσπαθούσαν να επανενώσουν τα σκυλιά με τους ιδιοκτήτες, έχοντας να αντιμετωπίσουν και μια μικρή, αλλά εντελώς παράλογα εχθρική μερίδα εθελοντών.
Οι ώρες είναι κατά προσέγγιση αλλά βεβαίως μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις λόγω των ακραίων συνθηκών που ζήσαμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τα σκυλιά.

Όπως είπε και ένας φίλος μας, «εθελοντές με φανατισμό και απόψεις αυταρχικές είναι οι πιο επικίνδυνοι φιλόζωοι».

Επίσης, απογοητευτήκαμε από ορισμένους «ινφλουένσερς», οι οποίοι μεταχειρίστηκαν την άγνοια των ακολούθων τους για να αναδείξουν τους εαυτούς τους για προσωπικό τους όφελος, σε αντίθεση με άλλους, οι οποίοι πραγματικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσωπική προβολή συνέδραμαν (π.χ. Γιάννης Αϊβάζης και οι φίλοι του, τους οποίους πραγματικά ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά).

Όχι. Όλα τα ζώα παραλήφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, σώα και αβλαβή. Σημειώνουμε ότι τρεις-τέσσερις κηδεμόνες μας ανέφεραν μικροπροβλήματα που παρουσίασαν τα ζώα τους, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε με τα μάτια μας, ούτε τα προβλήματα αυτά, ούτε τα αίτιά τους (λ.χ. εισπνοή καπνού, μεταφορά).

Όπως προαναφέρθηκε, οι αστυνομικές δυνάμεις επέβαλαν την αιφνιδιαστική και βιαστική απομάκρυνση των ζώων που φιλοξενούσαμε. Συνεπώς, ήδη εκ τούτου το έργο μας ήταν δυσχερές, καθώς έπρεπε να βρούμε λύση σε ελάχιστο χρόνο, για αυτό και προστρέξαμε και στην βοήθεια εθελοντών.

Οι συστάσεις μας προς τους εθελοντές, που έσπευσαν στην επιχείρησή μας για να βοηθήσουν με την μεταφορά των σκυλιών, ήταν το σύνολο των ζώων να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του Smart Dog (όπως είχαμε συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη του). Ωστόσο, κάποιοι εθελοντές (από εύλογη παρανόηση, δεδομένων των συνθηκών) αυτοβούλως μετέφεραν τα ζώα και σε άλλα σημεία (parking του ΟΑΚΑ, training box στην Πεύκη). Επίσης, στην διαδρομή επιβίβαζαν στα οχήματά τους και αδέσποτα σκυλιά (προς τιμήν τους, φυσικά), με αποτέλεσμα να «μπερδευτούν» με αυτά της επιχείρησής μας. Όλα τα ζώα που συγκεντρώθηκαν στο Smart Dog, δόθηκαν (υπό την δική μας επίβλεψη) σε οικεία πρόσωπα των ιδιοκτητών ή σε εθελοντές για προσωρινή φιλοξενία, με καταγεγραμμένα στοιχεία (ταυτότητες, διευθύνσεις). Όταν πληροφορηθήκαμε ότι μερικά ζώα είχαν μεταφερθεί και στο ΟΑΚΑ και στην Πεύκη, σπεύσαμε αμέσως και εκεί. Στο μεταξύ, οι εθελοντές είχαν ήδη σκανάρει τα τσιπάκια των ζώων και ειδοποιούσαν τους ιδιοκτήτες τους να τα παραλάβουν, με αποτέλεσμα, όταν φτάσαμε στα σημεία αυτά, κάποια σκυλιά να έχουν αποχωρήσει. Αυτό, σε συνδυασμό με την συγκέντρωση και αδέσποτων ζώων στους χώρους, οδήγησε σε τεράστια σύγχυση και δυσχέρανε απίστευτα την ταυτοποίηση των ζώων της επιχείρησης.

Περαιτέρω, μία μικρή ομάδα εθελοντών δημιούργησε ακατανόητα προβλήματα στο έργο της επανένωσης των ζώων με τους ιδιοκτήτες τους, άλλοτε αρνούμενη να μας επιστρέψει τα ζώα (παρά την από μέρους μας επίδειξη των σχετικών εγγράφων), άλλοτε αρνούμενη να τα παραδώσει ακόμη και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους απευθείας, ισχυριζόμενη ότι οι τελευταίοι δεν φρόντιζαν τα ζώα τους όπως έπρεπε (!!!).

Είναι προφανές πως η άτακτη και βιαστική εκκένωση δημιούργησε τεράστια σύγχυση και προβλήματα στην επανένωση των ζώων με τους κηδεμόνες τους. Τονίζουμε, ωστόσο, και πάλι, πως μείναμε άπαντες στις εγκαταστάσεις μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο ζώο και, στη συνέχεια, αποχωρήσαμε και εμείς. Και όλα τα ζώα παραδόθηκαν σώα και αβλαβή στους κηδεμόνες τους.

Αρχικά, οφείλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια, με πραγματική αγάπη, φιλοζωία και ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν και μας βοήθησαν.

Ωστόσο, δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός εθελοντών, παντελώς ακατανόητα, εφηύρε διάφορα μυθεύματα. Ένα εξ αυτών ήταν ότι εγκαταλείψαμε (!!!) τα ζώα, αφήνοντας αυτά «να καούν» (!!!). Ένα άλλο ήταν ότι «επιλέγαμε» ποια ζώα θα ζήσουν και ποια θα καούν (!!!), ότι καλούσαμε δηλαδή τους εθελοντές να πάρουν μερικά και να «αφήσουν» τα υπόλοιπα. Η δε αισχρότητα των μυθευμάτων αυτών επιτείνεται και από το (προαναφερθέν) γεγονός ότι τρεις εκ των υπαλλήλων μας επέλεξαν να αφήσουν τα σπίτια τους να καούν, από το να εγκαταλείψουν τα ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε, και πάλι, πως η φωτιά δεν έκαψε ούτε σπιθαμή από τις εγκαταστάσεις μας, δίχως μάλιστα να χρειαστεί να επιστρατευτούν καν τα χειροκίνητα μέσα πυρόσβεσης. Συνεπώς, για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι, ούτε τα ζώα, ούτε εμείς, διατρέχαμε οποιονδήποτε κίνδυνο. Αντιθέτως, οι εγκαταστάσεις μας ήταν το πιο ασφαλές σημείο για όλους μας. Μάλιστα, όπως αναφέραμε, για το σύστημα πυρόσβεσης που διαθέτουμε μας συνεχάρη και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θρακομακεδόνων. Σημειώνουμε δε ότι, αν και το χάος που προκλήθηκε ήταν αποτέλεσμα των διαταγών των αστυνομικών οργάνων, δεν επιρρίπτουμε οποιαδήποτε ευθύνη σε αυτούς, καθώς και αυτοί με την σειρά τους, εκτελούσαν εντολές, από πρόσωπα που δεν είχαν καμία γνώση των πυροσβεστικών μας μέσων. Δηλώνουμε ρητά πως κανένας από εμάς δεν εγκατέλειψε τις εγκαταστάσεις μας, μέχρι να αποχωρήσει και το τελευταίο ζώο και στην συνέχεια εργαστήκαμε ασταμάτητα, επί 24ώρου βάσεως, μέχρι να παραδοθούν όλα τα ζώα. Εν συνεχεία, φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους ιδιοκτήτες, ώστε να διαβεβαιωθούμε για το αίσιο τέλος της περιπέτειας όλων μας.

Τέλος, θα θέλαμε να απολογηθούμε για την ελλιπή ενημέρωση και για το γεγονός ότι δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία μας με τους κηδεμόνες, κατά τη διάρκεια των παραπάνω περιστατικών. Τούτο συνέβη, όχι μόνο επειδή υπήρχε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο επικοινωνιών, αλλά κυρίως επειδή όλο το προσωπικό μας προετοιμαζόταν πυρετωδώς για την πυρκαγιά, μεταφέροντας τα ζώα στον χώρο εκκένωσης και προετοιμάζοντας τα χειροκίνητα μέσα πυρόσβεσης.

Τέλος, παρόλο που, κατόπιν της πυρκαγιάς, πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως καύσιμη ύλη γύρω από τις εγκαταστάσεις μας (πλην ενός πολύ μικρού τμήματος στην είσοδο των εγκαταστάσεών μας) και συνεπώς ουδένα ενδεχόμενο να επαναληφθεί παρόμοια πυρκαγιά στο μέλλον πλησίον μας, δεν εφησυχάζουμε και προς τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε ήδη:

πρώτον, να βελτιώσουμε το σύστημα επικοινωνίας μας με τους πελάτες, ιδίως δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και σε ανάλογα περιστατικά ανωτέρας βίας,
δεύτερον, να προβούμε άμεσα στην αγορά/ενοικίαση ενός ή δύο λεωφορείων, τα οποία, κατόπιν της αναγκαίας μετασκευής/μετατροπής, θα χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των ζώων -για την περίπτωση που υποχρεωθούμε ξανά στο μέλλον από τις αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρουμε αυτά,
τρίτον, να προβούμε άμεσα στην αγορά/ενοικίαση/συμφωνία για την παραχώρηση ειδικού χώρου εκκένωσης –ομοίως, για την περίπτωση που υποχρεωθούμε ξανά στο μέλλον από τις αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρουμε τα ζώα,
τέταρτον, και κυριότερο, έχουμε ήδη απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνοντας αυτές για το σύστημα πυρόσβεσής μας, ζητώντας από αυτές να εξαιρεθούμε από οποιαδήποτε προσπάθεια εκκένωσης στο μέλλον, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία μας να γίνουμε το επίκεντρο της πυρασφάλειας στην περιοχή, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της Πυροσβεστικής με τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσής μας.

Καλούμε οποιονδήποτε επιθυμεί, να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις μας, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αλήθεια των παραπάνω. Κατόπιν της παράθεσης των παραπάνω αληθινών γεγονότων, καλούμε οποιονδήποτε έχει αναρτήσει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο διαδώσει αναλήθειες αναφορικά με τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, να ανακαλέσει άμεσα, άλλως θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και της φήμης μας.

Για το I LOVE DOGS
Κωνσταντίνος Κωνστανταράκης