Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Πόσο στοιχίζει η κατοχή ενός σκύλου;

Η άφιξη ενός σκύλου σε ένα σπίτι αλλάζει πολλά, δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και τα οικονομικά μας. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται να κάνουν ένα οικονομικό πλάνο πριν αποκτήσουν σκύλο, παρότι πρόκειται για απόφαση ζωής και χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Η κατοχή σκύλου είναι δέσμευση που περιλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς μας αν θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι του.

Μια γενική εκτίμηση για το ετήσιο κόστος φροντίδας ενός σκύλου θα ήταν 1,500€ -3,000€ ενώ μπορεί να φτάσει και περισσότερα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη. Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά κόστη κατοχής ενός σκύλου, αναλυτικά:

Αγορά
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας προτιμούν να σώσουν κάποιο αδέσποτο ή εγκαταλελειμμένο σκυλί, υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που προτιμούν να αγοράσουν ένα καθαρόαιμο. Τα κόστη διαφέρουν ανάλογα με τη σπανιότητα της ράτσας και το ποσό που ορίζει ο εκάστοτε εκτροφέας.

Aσφάλεια
Στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που ασφαλίζουν ζώα συντροφιάς. Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν κάποιους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τον σκύλο τους είναι, η υγειονομική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή απρόβλεπτης ασθένειας και η κάλυψη ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσει το ζώο στην ιδιοκτησία μας ή στην ιδιοκτησία τρίτων. Τα ετήσια συμβόλαια κυμαίνονται από 90€- 190€.

Κατοικία
Η κατοικία του σκύλου μας είναι πολύ σημαντική για εκείνον. Στο χώρο του, ο σκύλος ξεκουράζεται, ηρεμεί, δραπετεύει από τη φασαρία των ανθρώπων και κρατάει ζεστά τα κουτάβια του. Στην αγορά διατίθενται κρεβάτια και σπίτια σκύλων, η επιλογή έχει να κάνει με το χώρο του ιδιοκτήτη αλλά και το μέγεθος του σκύλου.

Κρεβάτι
Στην αγορά βρίσκουμε κρεβάτια σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχέδια. Η ποικιλία είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από απλά κρεβάτια από ύφασμα, μέχρι κρεββάτια σκανδιναβικού design. Το ζητούμενο πάντα είναι ο σκύλος μας, «να πέφτει στα μαλακά» και να χωράει άνετα. Μια μέση τιμή για κρεβάτι είναι 30€-60€ ενώ, για τους πιο απαιτητικούς ιδιοκτήτες, η τιμή μπορεί να φτάσει 500€-1500€.

Σπίτι
Στα σπιτάκια σκύλων, το μέγεθος του σκύλου μετράει. Το σκυλί πρέπει να αισθάνεται άνετα στον χώρο του οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα σπίτι στα μέτρα του. Τα υλικά κατασκευής ποικίλουν, στην αγορά βρίσκουμε σπίτια από ύφασμα, ξύλο αλλά και πλαστικό, σε σκληρή ή μαλακή υφή, ανάλογα με τη χρήση (εσωτερική ή εξωτερική). Η μέση τιμή κυμαίνεται από 20€-40€, για εσωτερική χρήση και από τα 50€-€80 για εξωτερική. Διατίθενται επίσης ξύλινα σπίτια, υπερυψωμένα, με περιφραγμένη αυλή, των οποίων η τιμή μπορεί να φτάνει και τα 1.800€.

Διατροφή
H ποιοτική, ισορροπημένη διατροφή καθορίζει την καλή υγεία και διάθεση του σκύλου μας, γι’ αυτό και πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι η τροφή του έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά ώστε να τον κρατά σε καλή φυσική κατάσταση, γεμάτο ενέργεια. Το σκυλί επιλέγει την τροφή του, αλλά σίγουρα είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να μάθει τον σκύλο του να τρέφεται σωστά.
Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών για κάθε ανάγκη, σίγουρα ένα μεγαλόσωμο σκυλί τρώει περισσότερο από ένα μικρόσωμο, συχνά συναντάμε και σκυλιά με δυσανεξίες και αλλεργίες που χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο κτηνίατρος ξέρει και μας καθοδηγεί για το είδος της τροφής που πρέπει να αγοράσουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω ένα μέσο κόστος διατροφής για έναν σκύλο που ζυγίζει περίπου 30kg είναι, 20€ - 30€/μήνα.
Όταν πρόκειται για υποαλλεργική τροφή το κόστος είναι, 40€-45€ /μήνα.
Αν πάλι προτιμήσουμε super premium τροφές το κόστος μπορεί να φτάσει και στα 70€-75€ /μήνα.
Σε μικρόσωμα ζώα το κόστος μειώνεται, ξεκινάει από 10€ και μπορεί να φτάσει και τα 55€ /μήνα, ανάλογα με την τροφή.

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή του σκύλου εδώ

Ιατρικά Έξοδα

Τσιπάρισμα
H ηλεκτρονική ταυτοποίηση των σκύλων είναι υποχρεωτική από το νόμο. Το τσιπάρισμα είναι μια απλή διαδικασία που διασφαλίζει ότι θα μπορέσουμε να βρούμε πιο εύκολα τον σκύλο μας σε περίπτωση που χαθεί και ότι όποιος τον βρει θα έχει πλήρη εικόνα της ιατρικής του κατάστασης.
Το τσιπ είναι μια μικρή κάψουλα που αποτυπώνει έναν, μοναδικό για κάθε ζώο, 15ψήφιο αριθμό και κοστίζει 40€-45€.
Μάθετε περισσότερα για το τσιπάρισμα των σκύλων εδώ

Εμβόλια
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι χρειάζεται να κάνουν προληπτικά, κάποια εμβόλια στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Την πρώτη χρονιά και ανάλογα με το μέγεθος, εμβολιάζονται 2-3 φορές, το κάθε εμβόλιο κοστίζει 30€. Όσον αφορά το Καλαζάρ χρειάζονται τρεις δόσεις που κοστίζουν 50€ η μια.
Από το δεύτερο έτος και μετά πραγματοποιείται ένα εμβόλιο το χρόνο το οποίο κοστίζει 40€ και μια δόση για το Καλαζάρ.

Χάπια Αποπαρασίτωσης
Τα παράσιτα εμφανίζονται συχνά στα κατοικίδια. Η αποτελεσματική πρόληψη είναι απαραίτητη αφού μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες, τόσο στο ζώο όσο και στον άνθρωπο. Η αποπαρασίτωση του σκύλου διαρκεί για όλη του τη ζωή. Η έναρξη της θεραπείας ξεκινά στις δύο εβδομάδες και πραγματοποιείται κάθε 2 εβδομάδες μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων, μετά τις 12 εβδομάδες κάθε 3- 4 μήνες. Το χάπι αποπαρασίτωσης κοστίζει 3€.

Εξετάσεις Αίματος
Οι κτηνίατροι συνήθως συνιστούν μια φορά το χρόνο να πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος ώστε να έχουν εικόνα της υγείας του ζώου. Οι προληπτικές εξετάσεις αίματος κοστίζουν 80€-100€.

Στείρωση
Η στείρωση έχει πολλαπλά οφέλη για τους σκύλους όπως, μείωση της επιθετικότητας, προστασία από παθήσεις κ.ά. Το κόστος της στείρωσης, 100€-200€, διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και το φύλο του ζώου.
Μάθετε περισσότερα για τη στείρωση εδώ.

Άλλα πιθανά έξοδα
Στα ιατρικά έξοδα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τα απρόοπτα. Ένα ατύχημα, μια ξαφνική αδιαθεσία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα έξοδα διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση.

Εκπαίδευση
H εκπαίδευση στους σκύλους δεν γίνεται για ψυχαναγκασμό αλλά για να μπορεί ο σκύλος μας να προσαρμόζεται καλύτερα σε διαφορετικές καταστάσεις και να περνάει καλά συντροφιά με τους γύρω του, ανθρώπους και σκύλους. Η εκπαίδευση ιδανικά ξεκινά από τους πρώτους μήνες. Ανάλογα με την ηλικία και το χαρακτήρα του κάθε ζώου κοστίζει, 350€ –1.000€
Μάθετε περισσότερα για τη βασική εκπαίδευση των σκύλων εδώ.

Διασκέδαση/βόλτα
Η βόλτα και το παιχνίδι αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του σκύλου. Ο τετράποδος φίλος μας έχει ανάγκη την κίνηση που τον κάνει πιο ευτυχισμένο και υγιή. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε και οι δύο καλά στη βόλτα του, θα πρέπει να προμηθευτούμε λουρί, κολάρο και αντιπαρασιτικό κολάρο, για να αποφύγουμε τους δυσάρεστους επισκέπτες. Το λουρί και το κολάρο δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 30€, ενώ αν στο κολλάρο υπάρχει ταυτότητα με τα στοιχεία του το κόστος ανεβαίνει στα 40€. Οι τιμές στα αντιπαρασιτικά κολλάρα ποικίλλουν, από 4€ έως και 50€.
Όσον αφορά το παιχνίδι, οι σκύλοι μας μπορούν να παίξουν με τα πάντα. Για να αποφύγουμε όμως να παίξουν με τα παπούτσια μας, μπορούμε να τους δώσουμε ένα μπαλάκι ή ένα λαστιχένιο κόκκαλο που δεν κοστίζουν πάνω από 5€ -10€. Στην αγορά υπάρχουν βέβαια και κατασκευές άσκησης για εξωτερικούς χώρους που μπορεί να φτάνουν σε κόστος και τα 2.000€.

Περιποίηση
Η περιποίηση των σκύλων περιλαμβάνει κούρεμα, κόψιμο νυχιών, μπάνιο, χτένισμα, καθάρισμα δοντιών και αυτιών. Για full grooming από επαγγελματία το κόστος ξεκινά από 15€ και μπορεί να φτάσει και 40€, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου.
Αν επιλέξουμε να περιποιηθούμε οι ίδιοι τον σκύλο μας , τα εργαλεία που θα χρειαστούμε (σαμπουάν, νυχοκόπτης, βούρτσα κ.λπ.) θα μας κοστίσουν 40€ - 60€, ανάλογα τις ανάγκες.
Μάθετε περισσότερα για την περιποίηση των σκύλων εδώ.

Ρούχα
Ότι υπάρχει για τους ανθρώπους υπάρχει και για τους σκύλους. Γιλέκα, t-shirts με στάμπες και χωρίς, μπουφάν, φλις, ολόσωμα κοστούμια με σκούφο, φόρμες, τζιν, πουλόβερ, κάλτσες, παπούτσια, τα πάντα. Η τιμή εξαρτάται από τι θα ψωνίσεις. Ένα γιλέκο κοστίζει 5€-15€, ενώ μια ολόσωμη φόρμα με κουκούλα από αδιάβροχο υλικό μπορεί να φτάσει και τα 550€.

Ταξίδι
Υπάρχει καλύτερη παρέα στα ταξίδια από τον σκύλο μας; Το ταξίδι για έναν σκύλο μπορεί να μην έχει βαλίτσα αλλά θέλει άλλου είδους προετοιμασία. Ο σκύλος ταξιδεύει με το αεροπλάνο (πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού) μέσα σε κλουβί ειδικών προδιαγραφών. Τα κλουβιά κοστίζουν από 20€ - 250€, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα.
Για πτήσεις εξωτερικού, ο σκύλος πρέπει:

  • Να είναι τσιπαρισμένος, 40€- 45€.
  • Να έχει κάνει το εμβόλιο της λύσσας, 20€.
  • Να έχει έγκυρο Ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς, 15€.
  • Να έχει ενημερωμένο βιβλιάριο με όλα τα εμβόλια.

Αυτά είναι τα βασικά, κάθε χώρα έχει τους δικούς τις κανονισμούς οπότε το καλύτερο είναι πριν ταξιδέψουμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας. Τα αεροπορικά εισιτήρια για τα ζώα συντροφιάς κυμαίνονται μεταξύ, 60€ και 190€ για πτήσεις εξωτερικού και 30€- 95€ για πτήσεις εσωτερικού.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με τον σκύλο μας, όπως ας πούμε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Σε αυτή την περίπτωση εμπιστευόμαστε τον τετράποδο φίλο μας σε ένα καλό ξενοδοχείο σκύλων. Ένα ξενοδοχείο που έχουμε επιλέξει προσεκτικά ώστε να πληροί όλες τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές ώστε ο σκύλος μας να έχει τη φροντίδα που χρειάζεται όσο εμείς βρισκόμαστε μακριά του.

Ο μεγάλος προαύλιος χώρος, η κοινωνικοποίηση, το παιχνίδι, η άνετοι χώροι διαμονής, το ποιοτικό φαγητό, οι υποδομές που καλύπτουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, οι πιστοποιήσεις, είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να καλύπτει ο χώρος στον οποίον θα εμπιστευτούμε τον σκύλο μας.

Ένα καλό ξενοδοχείο σκύλων μπορεί να κοστίζει από 10€-40€ τη μέρα, ανάλογα με τις παροχές που θα επιλέξουμε και το μέγεθος τους σκύλου μας.

Μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να παρέχει ένα ξενοδοχείο σκύλων εδώ